Uitgelichte projecten

 

Vetzuren in visolie voor dierlijke consumptie

Visolie wordt onder andere gebruikt als grondstof voor dierlijk voedsel. De aanwezigheid van visolie in voer is noodzakelijk vanwege de EPA en DHA vetzuren in de olie. Deze vetzuren komen niet voor in de plantaardige aquafeed, die steeds meer gebruikt worden in plaats van dierlijke aquafeed. Doordat plantaardig voedsel niet de juiste hoeveelheid vetzuren bevat, krijgt bijvoorbeeld kweekvis niet de essentiële benodigde vetzuren binnen. Fish Value draagt zorg voor het vinden van de juiste leveranciers van deze benodigde vetzuren, om zo bijvoorbeeld producenten van diervoeding te kunnen voorzien van de juiste kwaliteitsproducten. Zo ontwikkelen we samen met een dierenarts én leverancier van honden- en kattenvoer een nieuwe grondstof voor dierlijke consumptie. Het nieuw ontwikkelde eindproduct bevat visolie met een hoger gehalte aan vetzuren, dan de gebruikelijke zalmolie.

 

Zalmhuid verwerkt tot leer

Veel vissen worden gekweekt voor consumptie. Vishuid is één van de restproducten die overblijft na het fileren van vis. Deze vorm van reststof uit de visindustrie kan duurzaam verwerkt worden voor andere doeleinden. Zalmhuid kan ingezet worden als visleer en heeft daarin oneindig veel toepassingen binnen in de lederindustrie. Fish Value transporteert zalmleer uit Europa naar afnemers in andere delen van Europa om de huid een tweede leven te bieden. Vervolgens worden er tassen, schoenen of leer voor de meubelindustrie van gemaakt. Wij zien onze rol als verduurzamer van de nieuwe grondstoffen en dragen vanuit die ambitie bij aan de circulariteit van reststoffen uit vis.

 

Vraag en aanbod van visproteïne

Vis mag zich een hoogwaardige eiwit bron noemen. Gemiddeld bevat vis ongeveer 18% eiwitten, afhankelijk van de soort vis. De verteerbaarheid voor menselijke consumptie van viseiwitten ligt hoog en daarom is vis geliefde voeding als men een eiwitrijk dieet volgt. Daarop aansluitend zijn niet alleen de eetbare delen van vis, maar ook die van schaaldieren en schelpdieren eiwitrijk. Fish Value brengt door de kracht van haar Europese netwerk vraag en aanbod rondom viseiwitten bij elkaar. De leverancier van producten die gedroogde oplosbare visproteïnepoeders (SPH90) en visgratenpoeder (35% eiwitpoeder) levert, koppelen wij aan de passende afnemer.

® Fish Value 2019